Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 2/2007 den 25/3 2007

Innehåll:

1. Debattmöte om svenska språkets ställning den 5/5 2007

2. Regeringens kommittédirektiv om svensk språklag den 8/2 2007

3. Dansk språklag utreds också

4. Avbeställning av nyhetsbrevet

 

I.

DEBATTMÖTE OM SVENSKA SPRÅKETS STÄLLNING DEN 5/5 2007

Nätverket Språkförsvaret kommer att anordna ett debattmöte den 5/5 2007 om svenska språkets ställning. Den 7/12 2005 antog den svenska riksdagen ”Bästa språket”, varvid Sverige för första gången fick en samlad språkpolitik. Tyvärr slog inte riksdagen fast svenska språket som officiellt språk i Sverige – inte heller ville riksdagen att svenskans ställning i EU skulle stärkas. Allianspartierna gick till val på att svenskan skulle lagfästas som officiellt språk i Sverige och den borgerliga regeringen antog den 8/2 2007 ett kommittédirektiv och utsåg samtidigt en enmansutredare.

Det finns alltså mycket att diskutera. Finns det en hotbild mot svenskan och hur ser den i så fall ut? Hur skall en språklag utformas? Skall det svenska språkets ställning som officiellt språk skrivas in i grundlagen eller behövs en särskild språklag? Språkförsvaret för sin del har bidragit till denna debatt genom Utkast till språklag för Sverige.

Debattmötet äger rum på Goethe-Institutet, Bryggarg. 12 A (nära T-centralen) i Stockholm med början från kl. 13.00.  För närvarande är följande deltagare klara för debattpanelen: Siv Holma (v), Kenneth Hyltenstam, Olle Josephson och Fredrik Lindström. Eftersom varken den nuvarande kulturministern, Lena Adelsohn-Liljeroth, eller den tidigare, Leif Pagrotsky, kan ställa upp på mötet, har representanter från allianspartierna och socialdemokraterna självfallet också inbjudits.

Komplett deltagarlista och ytterligare detaljer följer senare.

 

II

REGERINGENS KOMMITTÉDIREKTIV OM SVENSK SPRÅKLAG DEN 8/2 2007

Regeringens kommittédirektiv om en svensk språklag har av någon anledning inte kommenterats i svensk dagspress – däremot i Språkförsvarets nätdagbok den 21/3 2007.

 

III.

DANSK SPRÅKLAG UTREDS OCKSÅ

I slutet av 2006 blossade en språkpolitisk debatt upp i Danmark. Tre politiska partier, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti och Socialdemokraterne gjorde språkpolitiska utspel liksom Dansk Sprognævn. För en kritisk genomgång av partiernas utspel - se Thomas Harders artikel i Politiken den 2/3 2007. Forbundet Kommunikation og Sprog och Modersmål-Selskabet anordnade ett välbesökt debattmöte i Köpenhamn den 1/2, varvid i princip alla partier som är representerade i folketinget deltog. Ett utförligt referat från mötet återfinns i Sprog & Samfund.

Debatten kulminerade så småningom i att det danska kulturministeriet den 20/2 tillsatte en kommitté, som skall utreda behovet av en dansk språklag – se vidare direktivet.

 

IV.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

 

***

Nätverket Språkförsvaret

http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se